pohodništvo

Črnovrška in Zadloška planota sta idealno izhodišče za pohod, odpravite se lahko na enega od dveh razglednih stolpov in na ostale hribe. Na sosednjem Colu je izhodišče za “Pot po robu” nad Vipavsko dolino. V Idriji se lahko po ogledu rudniške dediščine, ohladite v sveži Beli. 

Metka je že tradicionalna postojanka pohodnikov na Via Alpina.


JAVORNIK

Z razglednega stolpa na Javorniku se vam razprostre pogled na Juliske Alpe pa vse do naše obale.

Pot po robu

Ena izmed najbolj slikovitih pohodnih poti v Vipavski dolini poteka po robu Gore, od koder se nam odpirajo pogledi na Vipavsko dolino, čez Kras do Tržaškega in Piranskega zaliva. Po skalnih grebenih in travnikih, poleti polnih cvetočih rastlin, se vije nezahtevna pot od Predmeje do Cola.

Velika peč

»Velika peč« skalni samotar, ki je nekoč služil za razobešanje zastave in vzletišče za jadralne padalce. Danes pa nam nudi prekrasen pogled na vas in razgibano Idrijsko-Cerkljansko območje s številnimi grebeni in dolinami in vse do glavnega mesta Ljubljane.

Špičasti vrh

Špičasti vrh je z gozdom poraščen hrib, ki se nahaja južno od vasi Zadlog. Da pa vrh, ne bi bil brez razgleda so na vrhu postavili 13 m visok lesen razgledni stolp, ki nam omogoča razgled vse do Tržaškega zaliva, Julijskih Alp in velikega dela osrednje Slovenije.

Še nekaj pohodniških idej

Če vam Črni Vrh in Zadlog nista dovolj, se lahko spustite v Idrijo ali na drugi stran v Vipavsko dolino, ki sta 20 min vožnje stran.

Kolesarstvo

Črni Vrh ima dolgoletno kolesarsko tradicijo. Gorski kolesarji boste v naših krajih našli polno izzivov in užitkov. Najde se tudi kakšen down-hill trail za največje ekstremiste.

sl_SISlovenščina